20. Oktober 2012

South Africa in the fast version / Südafrika im Schnelldurchgang


Finally we made it: After having celebrated the 50. birthday of Andy we left our beloved Cape Town nearly two weeks ago. We could more easily depart as the weather was still unsteady, yet after such a long winter at the Cape. (This year we had a lot of rain, and it was cold, in some nights actually colder than ten degrees – plus, yes☺, this is quite relative, I know. Even this winter might have been better than a summer elsewhere in the world at the same time. However, ‚we Capetonians’ are very spoiled when it comes to the weather. After three days in a row with rain we tend to get depressed☺.) Therefore our goal was to come into the summer as quickly as possible. The snow-capped mountains near Worcester (about 120 km behind Cape Town) would be a last sign of the winter. That is what we thought. However, we had to drive ‘some’ more kilometres, far into Zimbabwe to be precise, to reach the warmth (28 degrees and more).

Rest of snow on top of the mountains.....
Das Weisse auf den Bergen ist tatsächlich Schnee...

Luckily we had been travelling through South Africa intensely before. Hence this time we were focussed on just passing through, while enjoying particularly: 

  • the carrot cake in Britstown in the Great Karoo, delicious as always (alas they do not give away the recipe even after several visits – I guess it is the rum flavour which make this version so special)
  • the infatuating fragrance in Hopetown, a little town next to Kimberley, where lilac trees are edging the streets
  • a relaxing evening together with our friends Floh and Petra in Jozi (nickname for Johannesburg, which we liked very much due to its green hills, parks and trendy sidewalk cafes) and 
  • the gorgeously flourishing old trees in Louis Trichardt, about 80 km away from Zimbabwe.
Colorful blossom in Louis Trichardt
Farbige Blütenpracht in Louis Trichardt

Hence we were in cheerful spirits when we arrived at Beitbride. This border crossing is the only one between both countries and therefore always overloaded and tiring. 2 ½ hours later we entered Zimbabwe.



Wir haben es geschafft: Nachdem wir mit Andy noch seinen 50. Geburtstag feierten, sind wir tatsächlich vor knapp zwei Wochen aus unserem geliebten Kapstadt gen Simbabwe aufgebrochen. Das noch immer durchwachsene Wetter hat uns die Abreise erleichtert, denn wir hatten am Kap eh schon einen langen schlechten Winter (viel Regen und kühl, Temperaturen nachts z.T. unter zehn Grad - plus, jaaa☺, das ist relativ, ich weiß. Unser Winter war bestimmt auch diesmal besser als zeitgleich anderswo der Sommer. Doch 'wir Capetonians' sind nun mal extrem verwöhnt mit dem Wetter und fallen nach drei aufeinanderfolgenden Schlechtwetter-Tagen schnell in Depression☺.) Also waren wir angespornt von der Idee, möglichst schnell in den Sommer zu kommen. Die schneebedeckten Bergspitzen bei Worcester (ca. 120 km hinter Kapstadt) waren ein letzter Wintergruss. Dachten wir. Allerdings sollten wir noch ‚einige’ Kilometer fahren müssen, genau genommen bis weit nach Simbabwe hinein, bis wir in die richtige Wärme (28 Grad aufwärts) kamen.


Glücklicherweise hatten wir Südafrika zuvor schon intensiv bereist. So waren wir auf die reine Durchreise fokussiert. Dabei haben wir besonders genossen: 

  • den wie immer köstlichen carrot cake in Britstown in der Großen Karoo (leider wird das Rezept auch nach mehrmaligem Besuch nicht verraten, ich tippe ja auf den Zusatz von Rum Aroma); 
Devine, the carrot cake in Britstown
Göttlich, der carrot cake in Britstown

  • den betörenden Duft in Hopetown, einer kleinen Gemeinde kurz vor Kimberley, deren Straßenränder von blühenden Fliederbeeren gesäumt sind; 
  • einen lustigen Abend mit unseren Freunden Floh und Petra in Jozi (Kosename für Johannesburg, das uns mit seinen zahlreichen grünen Hügeln, Parkanlagen und modernen Straßencafés gut gefallen hat) und 
  • die prächtig blühenden hohen Bäume in Louis Trichardt rund 80 km vor Simbabwe.
Blossoms of the Jacaranda tree
Jakarandablüten 


So waren wir dann guter Dinge, um den immer nervigen, weil völlig überlasteten Grenzübergang Beitbridge, leider den einzigen zwischen den beiden Ländern, nach 2 1/2 Stunden auch gut hinter uns zu bringen. 




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